ANA SAYFA

 

  BURUN ESTETİĞİ  | RHINOPLASTY
 

Estetik cerrahi kişinin görünümünü düzeltmeyi amaçlar. Estetik burun cerrahisi veya “RİNOPLASTİ”, görünümü düzeltmek için burnun tekrar şekillendirilmesidir.
Rekonstrüktif rinoplasti , doğumsal bozukluk veya yaralanma sonucu oluşmuş şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılır. Aynı zamanda içerideki şekil bozukluğu sebepli burun tıkanıklığını rahatlatmak amacıyla yapılan ameliyatla birlikte de yapılabilir.

  Ameliyat Öncesi Değerlendirme
 

Rinoplasti düşünen kişinin atması gereken ilk adım bir plastik cerraha danışmaktır. Kişi arzulanan sonucun kusursuzluk değil düzeltme olduğunu akılda tutarak cerrahi sonrası daha iyi görünme ve daha iyi hissetme konusundaki beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır.

Herhangi bir estetik ameliyat girişiminden önce saptanması gereken en önemli faktörlerden biri duygusal dengedir. Rinoplasti, burnunuza yeni bir şekil verebilir ama hayatınızın akışına yön veremez. Estetik cerrahi görünümünüzü düzeltir ve özgüveninizi tazeler fakat gerisi size kalmaktadır.

Burunu muayene ettikten sonra cerrah, yöntemle ilgili kararı etkileyen diğer değişkenleri kişiyle tartışacaktır. Birçok durumda rinoplasti için önerilen en erken yaş burun büyümesinin %90′ının tamamlandığı, 16,17 yaşlarıdır.

Daha ileri yaşlardaki kişilerde kararı etkileyen değişken, yaştan ziyade sağlık durumudur. İlk görüşme esnasında cerrah kullanılacak cerrahi teknik, anestezi, ameliyatın nerede yapılacağı ve bu cerrahi gerçekçi olarak neleri başarabilir gibi sizin durumunuzla ilgili özel detayları açıklayacaktır.

Rinoplastiye karar vermeden önce değerlendirilmesi gereken ilave etkenler (riskler ve bedel gibi) cerrahla bu esnada tartışılmalıdır. Her yıl yüzlerce rinoplasti başarı ile uygulanmaktadır. Yinede cerrahinin muhtemel tehlikeleri ve rinoplasti ile ilgili özel riskler hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir.

Görünümü düzeltmek amacıyla ilk uygulandığında ameliyat sonrası komplikasyonlar (enfeksiyon v.s gibi.) nadirdir. Kötü iyileşme ikinci ameliyatı gerektirebilir. Komplikasyon riski iyileşme dönemindeki takip bakımından cerrahın önerilerini dikkatle takip ederek azaltılır.


  Ameliyat Yöntemi
 


Estetik rinoplasti burnun boyutlarını küçültmek veya büyültmek, ucunu yeniden şekillendirmek, burnun tümseğini uzaklaştırmak, üst dudak ile burun arasındaki kötü açıyı düzeltmek amacıyla uygulanır.

Bazı vakalarda konturu düzeltmek amacıyla doku ilave etmek gerekir. Bu değişikliklerin biri veya hepsi tek ameliyatla gerçekleştirilir. Yöntemin kapsamı ne gibi değişikliklerin arzulandığı ve cerrahın neyi uygun bulduğuna dayanır.

Cerrahınızın önerileri doğrultusunda ameliyat tam donanımlı hastanede yatarak gerçekleştirilebilir.Çoğu burun ameliyatındaki kesiler burun kanatlarının içine yapılır ve oradan çalışılır.Kesi, cerraha kemik ve kıkırdakları kesmesi, traşlaması, yeniden şekillendirilmesi ve dış görünüşünü değiştirmek amacıyla manevre yapması için giriş kapısı sağlar.

Burun tümseği keski veya testere benzeri bir enstrüman kullanımıyla uzaklaştırılır ve sonra iki yandaki burun kemikleri daha dar bir köprü oluşturmak üzere birbirine yaklaştırılır.

Kıkırdak kesileri burun ucunu ufaltır ve daha iyi bir kontur sağlar. Burun köküyle üst dudak arasındaki açıyı düzeltmek amacıyla burun ucu kaldırılır. Bu, kanatlara yapılmış kesi yoluyla burun ortasındaki kıkırdağın traşlanmasıyla gerçekleştirilir.

Eğer geniş bir tümsek uzaklaştırıldıysa burun tabanı oransız olarak geniş olacaktır. Daraltmak için tabandan küçük deri üçgenleri uzaklaştırılır ve burun kanatları orta hatta yaklaştırılır.


  Ameliyat Sonrası İyileşme
 

Ameliyat sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Morarma ve şişmeyi azaltmak için sizden başınız hafif yukarda yatmanız ve gözlerinize soğuk kompres uygulamanız istenecektir.

Burun alçısı sıklıkla ameliyatın birinci haftasında uzaklaştırılacaktır, fakat on güne kadar yerinde tutulabilir. Cerrahınız, alçınızı geceleri kullanmanızı önerebilir. Burun tamponları birkaç gün kalır. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci, üçüncü haftada kaybolur. Burundaki hafif şişlik yavaşça geriler, bazıları birkaç ay surer.

Estetik rinoplastilerin çoğu burun içinden yapıldığından görülebilir yara izi yoktur. Sadece yöntem geniş burun kanatlarını daraltmayı gerektiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımında zor farkedilir bir iz bırakacak kesi yapılır.

Kişinin ameliyat sonrası ani dönüşüm umması gerçekçi değildir. Normal iyileşme, kesin sonucun farkedilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü alması, haftalar, aylar hatta bazı vakalarda bir yıl sürebilir.

Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici uğraşın kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin temel yapısına bağlıdır. Belirgin olarak şekli bozuk burunda çarpıcı bir sonuç elde edilir, öte yanda hafif büyük bir burunda başarıyla düzeltilebilir, fakat sonuç belirgin olmayabilir.

Bazı tip rinoplastilerden sonra akrabaların ve arkadaşların pek büyük bir fark görmediklerini söylemeleri sık olur. Böyle tepkileri başarısızlık belirtisi olarak almayın, tam aksine eğer daha “iyi” ve “doğal” görünür bir burunsa farkedilmeyecektir.

Sonuçta, amaç dikkat çeken yeni burun yaratmaktan ziyade yüzün genel özelliklerine yakışan orantıda ustaca harmanlanmış bir burun yaratmaktır. Küçük düzeltmeler ve revizyonlar bazen istenebilir ve ilave bir ameliyat gerektirebilir.

Her ne kadar ameliyatı takiben bir, iki günde ayağa kalkacaksanız da plastik cerrahınız normal rutininize yeniden başlamanız için uygun bir program önerecektir. Uygun iyileşmeye müsade etmek için koşmak, yüzme ve hatta öne eğilme gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk bir kaç hafta kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine dayanır.

Burun alçısı uzaklaştırıldıktan sonra çürükleri örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsade edilir. Bununla birlikte cerrahlar vakalarını ameliyatdan sonra birkaç hafta uygulama veya uzaklaştırma esnasında sert oğuşturmayı gerektirecek kozmetik malzemelerin kullanımından kaçınmalarını önerirler.

Morluklar geçinceye kadar güneş koruyucu kremler önerilir. Bu broşür rinoplasti ile tanışmanızı amaçlamaktadır. Plastik cerrahi ameliyatı düşünüyorsanız size gerekecek daha ileri bilgileri cerrahınıza rahatlıkla danışabilirsiniz.

Geçerli bir bilimsel teknik uygulanarak estetik burun ameliyatı yapılmış hastalarda sonuçları olumlu ya da olumsuz etkileyen faktörler aşağıda sıralanmıştır.

Ameliyat sonuçlarını olumlu etkileyen faktörler:

• Hastanın sorunsuz yara iyileşmesi
• Evvelce ameliyat geçirmemiş olması
• Burun derisinin inceliği
• Kıkırdaklarının güçlü olması
• Burun ucunun ince olması
• Burun ile yüz arasında büyük oransızlıklar olmaması
• Ameliyat sonrasında doktor tavsiyelerine ve bakıma iyi uyulması

Ameliyat sonuçlarını olumsuz etkileyen faktörler:

• Hastanın kötü yara iyileşmesi
• Evvelce ameliyat geçirmiş olması
• Burun derisinin kalın, seboreik olması
• Kıkırdakların zayıf olması
• Burun ucunun kalın olması
• Hastanın ameliyat sonrası bakıma iyi uymaması

Burun ile yüz arasında büyük uyumsuzluklar olması Bunlardan en sık olanı çenenin burun ve alına göre çok küçük ve geride olmasıdır. İstatistiklerde oran %25′dir.

Doktorunuz sizde böyle bir durum tespit ederse profilinizi daha orantılı yapabilmek ve estetik burun ameliyatından elde edilecek olumlu sonucu daha da arttırmak için size çene büyütme ameliyatı önerebilir.

Son altı senedir çene büyütme ameliyatında protez yerine sizin dokularınızın iğne ile çene bölgesine nakledilmesi tekniği kullanılmaktadır.

Alınacak olumlu sonuç sizin kadar doktorunuzu da olumlu yönde etkileyeceğinden, doktorunuz bunu yapmayı arzu eder ve bu nedenle, bu ameliyat burun estetiği ile aynı seansta yapıldığında ücreti de en asgari seviyede tutulmuştur.

Ödem
(Akut) Kan oturması morluk Ağrı Rahatsızlık Yorgunluk Hissizlik Yaraların iyileşmesi Kesin sonuç
8 Gün Vakaların
% 70 inde
72 saat Yok Burun tıkanıklığı 10-15 Gün Yok Burun Cildinde
15 Gün 15 Gün 6-12 Ay


  BURUN ESTETİĞİ SORU CEVAP
 


  Burun ameliyatları için başvuran hastalar özellikle estetik kaygıları nedeniyle mi başvururlar?
 

Genellikle estetik amaçla birlikte hastalar nefes almada yaşadıkları sıkıntıları da dile getirirler. Zaten şekil bozukluğu olan hastaların çoğunda burun içindeki orta bölmesinde(septum devrasyonu) ve diğer anatomik oluşumların deformasyonları da bu duruma eşlik ettiği için,hastalar aynı anda fonksiyonel açıdan da bu problemlerden kurtulmaktadırlar.

  Burun estetiği operasyonu hangi yöntemlerle yapılabilir?
 

Açık ve kapalı olmak üzere iki türlü yöntemle gerçekleştirilebilir. Zaten kapalı rhinoplasti operasyonu estetik cerrahların % 95’inin tercih ettiği,uzun yıllardır ülkemizde uygulanan klasik yöntemdir.

Bir de son yıllarda Amerika ve Avrupa’da yaygın olarak uygulanan ve ülkemizde de uygulanmasına başlanılan açık rhinoplasti dediğimiz burun derisinin kaldırılıp tüm anatomik oluşumları görülerek yapılan teknik vardır.

  Açık rhinoplastinin avantajları nelerdir?
 

En önemli avantajı kapak burun operasyonunun aksine tüm oluşumları görerek gerçekleştirildiği için daha sonra oluşabilecek kemik ve kıkırdak düzensizlikleri,asimetriler ve diğer komplikasyonlar en aza iner.

İkinci avantajı, burun ucu iri,kalın derili,kötü kıkırdak yapısına sahip kişilerde daha başarılı olmakta,hatta hastanın kendisinden alınan kıkırdaklarla burunun yeniden inşaasını mümkün kılmaktadır.

Üçüncü avantajı ise daha önce geçirilmiş burun estetiği operasyonu sonrası oluşan kemik düzensizlikleri,kıkırdak asimetrileri,iri burun yapıları ve diğer deformeleri görerek düzeltilmesine müsaade eder.

Son avantajı burun ucuna hastanın kendi kıkırdaklarının destek olarak kullanılmasına kolaylık sağlaması ile halk arasında yaygın bilinen burun ucu değişmesini engellemesidir.

  Başarısız burun ameliyatlarından sonra hasta,düzeltme ameliyatlarını ne zaman olmalıdır?
 

Uzun süreli ödem varlığı sebebi ile 2. Ameliyat 6 ay ya da 1 yıldan önce uygulanmamalıdır. Ödem çözülmeden ikinci operasyon yapılması yalnızca ödemin artmasına ve en önemlisi ödemin gölgelediği hataların daha da kompleks hale gelmesini sağlayacaktır.

  Sonucunun önceden tahmini zor olmasına rağmen ameliyat sonrası başarıyı arttırmanın yolları nelerdir?
 

Başka hiçbir estetik ameliyatta hasta seçimi ve ameliyat öncesi hazırlık bu kadar önemli değildir. Hastanın self-imajı ve motivasyonları iyice değerlendirilmelidir. Bu hastanın nöroz ve psikozları hakkında bir çok şey yazılmış ve söylenmiştir.

Estetik cerrah hastanın operasyona ve ortaya çıkacak kontur değişikliğine olan tepkisini önceden sezmeye çalışmalı ve hastayı hazırlamalıdır. Ameliyat öncesi hastaya burun kemiklerinin kalınlığı,septumun ileri derece eğri olması,kalın ve elastik olmayan cildin kemik ve kıkırdak yapıya uyumunun zor olduğu ön bilgi olarak mutlaka söylenmelidir.

En önemlisi hastaların ameliyattan hemen sonra görecekleri yeni burun şekli hakkında 6-12 ay süren sabırlı bir bekleyiş süreci olacağı tekrar tekrar hatırlatılmalıdır. Bir de medikolegal hazırlık olarak hastanın ameliyat öncesi en az 6 yönden fotoğraflarının çekilmesi doğru olur.

  Ameliyattan sonra burun ucu düşer mi ? Düşerse önlemi nasıl alınır ?
 

Evet düşebilir. Burnun uç bölümünü taşıyan orta bölmesine hastanın kendisinden alınan kıkırdağından destek doku oluşturularak yerleştirilmesi durumunda ömür boyu burun ucu düşmesi önlenmiş olur.

  Burun ameliyatında yaş sınırlaması var mıdır ?
 

En erken kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlandığı ergenlik dönemi sonrası 17 yaşından itibaren yapılabilir. Üst sınır ise hastanın ameliyat olmasını engelliyecek bir hastalığı olmadığı takdirde her yaşta yapılabilir.

  Ameliyattan sonra hastanede kaç gün kalınır?
 

Hastanın 1 gece hastanede kontrol altında tutulmasında fayda vardır.

  Alçı ve bandaj süreleri ne kadardır?
 

1 hafta alçı süresi, 1 haftada bandaj süresi uygulanır.

  Ameliyat olmak için özel bir zaman var mıdır?
 

Hayır yoktur. Yılın her mevsiminde yapılabilir. Hastanın tercihine bırakılır.

  Güneşe ne zaman çıkılır? Güneş gözlüğü ne zaman takılır?
 

Genelde aktif güneşlenmenin dışında kısıtlama yoktur. Ameliyattan 3 ay sonra kemik iyileşmesi tamamlandıktan sonra gözlük takılabilir.

  Nefes alma problemiyle karşılaşılabilinir mi ? Böyle bir problemde ne yapılabilir?
 

Başarılı yapılmış bir operasyon sonrası böyle bir problemle karşılaşılmaz. Aksine nefes alma problemleri olan kişiler de estetik burun operasyonuyla birlikte fonksiyonel (nefes alma) bozuklukları da düzeltilir. Herşeye rağmen oluşabilecek burun içi mukozasındaki yapışıklıklar lokal anestezi altında kolayca halledilebilir.

 

 
 
Ana Sayfa   |  Dr.Fevzi Yavaş Hakkında  |  Doktora Sor  |  İletişim

Bağdat caddesi Ay apartman NO:370/12 Şaşkınbakkal – İstanbul | Tel:+ 90 216 386 99 11

Bu sitede yer alan bilgiler kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup hiçbir şekilde hastalıkların tanı ve tedavisinde kullanılamazlar.
İzin alınmadan kullanılması ya da yayınlanması durumunda yasal işlem başlatılacaktır.