ANA SAYFA |
JİNEKOMASTİ
Jinekomasti; erkekde meme dokusunda kadın tipinde büyüme oluşmasıdır. Bazı ilaçların etkisiyle ya da hormonal dengesizlik sonucu ortaya çıkabilir. JİNEKOMASTİ SORU CEVAP
Erkekte meme büyümesi çözümü için mutlaka ameliyat mı gerekli?
Jinekomasti tedavisi, ergenlik dönemi harici ve altta yatan bir hastalık nedeni ile oluşmamışsa mutlaka cerrahi tedavi gerektirmektedir. Jinekomasti ilaçlarla tedavi edilebilir mi?
Cerrahi jinekomasti tedavisinde altın standarttır. Cerrahiye tamamen karşı olan bazı hastalarda testesteron, clomifen ve tamoksifen gibi östrojen karşıtı ilaçlar ve danazol ile sınırlı bir başarı elde edilebilmiştir. Ancak bu ilaçların çok fazla yan etkileri olduğu unutulmamalıdır. Jinekomasti meme kanseri riskini artırır mı?
Tüm meme kanserlerinin sadece %1′i erkeklerde görülmektedir. Meme kanseri gelişmesi için jinekomasti olması riski artırmaz. Sadece Klinefelter’s sendromunda meme kanseri riski 60 kat artmaktadır. Sonuç olarak jinekomasti meme kanseri riskini artırmaz. Meme büyümesi özellikle ergenlik döneminde ciddi bir kompleks yaratıyor mu?
Ergenlik ve bunu takip eden genç erkeklik döneminde, kendi ve karşı cinsin vücudundaki değişimleri son derece yakından takip eden gençler; vücudunda oluşan ve karşı cinsin seks karakteri olarak tanımlanan meme büyümesini doğal olarak utanç verici bulabiliyor. Bu nedenle en kolay çözümü de vücudunu saklamakta buluyor ve kendini toplumdan soyutluyor. Bu kişiler, arkadaşlarının yanında soyunmaktan çekinir ve denize dahi girmezler. Bazen içine kapanık, bazen de agresif olabilirler. Aileleri onlara yardımcı olmazsa, bunalıma girebilirler. Zira yanlış bir düşünce ile kendilerinde erkekliğin az olduğunu zannederler. Ayrıca arkadaşlarının kendisiyle alay etmesi de onları üzer ve birçok sorun yaratır. Jinekomasti ameliyat sonrası memenin tekrar büyüme riski var mı?
Ameliyat sonrasında eğer yağ dokusu mevcutsa hastanın aşırı kilo aldığı durumlarda (15-20 kg) meme bölgesinde bir artış olabilir, bunun haricinde ameliyat sonucu tekrar eski hale geri dönmek söz konusu değildir. Meme büyümesi tehlikeli olabilir mi?
Erkeğin testisindeki bir büyüme ile birlikte memede de büyüme olursa, bunun bir tümör olduğunu düşünmek gerekir. Buna bağlı büyümeler, hormon incelemeleriyle hemen belirlenebilir. Jinekomasti ameliyatı kaç yaşından itibaren yapılabilir?
Ergenlik dönemi bitiminden itibaren yani 17 yaşından itibaren bu ameliyat yapılabilir. Birey, memeleri büyüdüğü anda gerekli tetkikler yaptırır ve en kısa zamanda bunlara müdahale edilirse, psikolojik sorunlar da önlemiş olur. Ameliyat nasıl bir anestezi ile yapılmaktadır?
Ameliyat sıklıkla sedasyon anestezisi ile bazende genel anestezi ile yapılabilmektedir. Ameliyat sonrası hasta hastanede kalmaya ihtiyaç duymadan hemen evine geri dönebilmektedir. Jinekomasti ameliyatı ne kadar sürüyor?
Ameliyat, memenin büyüklüğü ve uygulanan yönteme bağlı olarak ortalama 45-90 dakika arasında sürmektedir. Jinekomasti ameliyatı sonrasında ağrı olur mu?
Ameliyat gecesi, dokuların altına verilen uzun etkili lokal anesteziklerden dolayı hiç ağrı olmamaktadır. Sonrasında 1-2 gün çok hafif ağrılar olabilmektedir. Ameliyat sonrasında ne kadar süre ile korse takılmalıdır?
Ben hastalarıma 1 ay süre ile korse giymelerini önermekteyim. Bu sayede meme dokusu yeni yerine daha sıkı yapışmakta ve deride giderek küçülme ve sıkılaşma meydana gelmektedir. |
|
|